Modul de transport este un aspect important atunci când planificați procesul de expediere. Pe lângă costuri, urgența transportului, valoarea mărfurilor expediate, precum și mărimea și greutatea mărfurilor trebuie evaluate atunci când se determină forma de transport. În acest articol, vrem să vă ajutăm să stabiliți ce mod este cel mai bun pentru a vă transporta mărfurile.
Transportul Maritim
Comerțul maritim reprezintă aproximativ 90% din comerțul global și, conform UNCTAD, 1687 milioane tone (estimare 2015) au fost transportate în aproximativ 177,6 milioane containere (estimare 2015) acoperind 998 miliarde tone-mile (estimare 2016). Datorită mărimii sau volumului, mai multe tipuri de mărfuri nu pot fi sau nu sunt viabile din punct de vedere economic să se deplaseze prin alte moduri de transport decât maritim.
Transportul maritim este o metodă de transport de marfă mai puțin costisitoare, dar dezavantajul este un timp de tranzit mult mai lung. În timp ce dimensiunea și greutatea pot fi o problemă pentru transportul aerian, acestea nu sunt și pentru transportul maritim. Transportul maritim este utilizat destul de mult pentru circulația mărfurilor în vrac, cum ar fi produsele agricole (grâu, porumb, soia etc.), cărbune, minereu de fier sau pentru produse în vrac umede, cum ar fi țițeiul și petrolul. De asemenea, articolele mai mari, în formă ciudată, inclusiv motoare și elice, se pot transporta și prin acest mod, în funcție de cât de sensibil este timpul de livrare.
Transportul maritim este, de asemenea, un mod de transport preferat pentru mișcarea volumului mare și a încărcăturii grele, cum ar fi minerale, metale, minereuri, bobine de oțel etc., care ar fi imposibil de transportat cu transportul aerian. În plus, companiile pun mai mult accent pe impactul transportului asupra mediului. Un serviciu de transport aerian de marfă emite o cantitate mai mare de gaze poluante cu o capacitate spațială mai mică comparativ cu serviciile de transport maritim de marfă care sunt considerate un mod de transport mult mai ecologic cu o capacitate de transport mai mare.
Transportul aerian
Timpul înseamnă bani! Auzim această expresie peste tot, și pe bună dreptate, pentru că timpul este extrem de prețios în orice domeniu sau ramură a industriei în care ne-am găsi. În următorii 15 ani, pe măsură ce PIB-ul mondial crește, va exista o cerere de bunuri cu valoare mai mare. Conform previziunilor Boeing pentru transportul aerian mondial 2016 – 2017, va exista o creștere proporțională a valorii pe tonă a mărfurilor totale tranzacționate din întreaga lume.
Pentru a satisface cererea de creștere, se preconizează că traficul aerian mondial de mărfuri va crește în medie cu 4,2% pe an. Alte industrii, cum ar fi industria automobilelor și a comerțului cu amănuntul, utilizează de asemenea transportul aerian pentru a realiza reaprovizionarea inventarului „just-in-time” (JIT). Opțiunea JIT permite magazinelor, liniilor de producție să plaseze îndeplinirea comenzilor în funcție de cerere și de momentul când sunt necesare. Oferă o flexibilitate mai mare și reduce costurile de stocare. De asemenea, mărfurile perisabile, cum ar fi alimentele, florile și unele produse farmaceutice, de asemenea, profită de un timp de tranzit mai scurt.
Un alt aspect pozitiv pentru transportul aerian de marfă este că există o manipulare mai mică a mărfurilor în general, astfel încât probabilitatea de deteriorare sau furt este mai puțin probabilă atunci când se utilizează aerul. Dezavantajul acestei metode de transport este că aceasta este printre cele mai scumpe datorită cerinței de viteză și a combustibilului care este utilizat. De asemenea, are limitele sale de mărime și greutate. Organismele de reglementare limitează ceea ce poate și nu poate fi transportat pe calea aerului și, ca atare, obiectele de formă ciudată sau foarte mari pot fi mai potrivite pentru alte moduri de transport.
Transportul feroviar
Un alt mod de transport care este de asemenea considerat o opțiune „verde”, este calea ferată din moment ce un tren emană mai puțin dioxid de carbon decât un avion. Trenurile consumă mai puțin combustibil pe tonă-km decât vehiculele rutiere și un tren, care poate avea până la 100 de vagoane, are nevoie de un singur șofer. Există, totuși, unele costuri suplimentare care sunt suportate într-o călătorie feroviară: la fiecare capăt al tranzitului feroviar, va fi necesară o livrare rutieră și va exista un cost de ridicare pentru a transfera containerul între tren și vehiculul rutier.
În medie, călătoriile mai lungi tind să fie mai puțin costisitoare pe calea ferată, iar călătoriile mai scurte sunt mai puțin costisitoare pe șosea. Locul unde vine punctul de neutralitate a costurilor este guvernat de mulți factori care sunt specifici rutelor și mărfurilor, dar, în general, se poate aștepta ca punctul de neutralitate a costurilor să se situeze între 130 și 150 de mile.
În 2015, primul tren de marfă care transporta containere ISO de marfă din China a sosit în Portul Rotterdam în 18 zile, față de cele 44 de zile normale de pe mare. Această mișcare de marfă containerizată pe calea ferată din China către nodurile logistice din Europa, cum ar fi în Olanda, Marea Britanie, este văzută ca un pas semnificativ în dezvoltarea comerțului dintre cele două continente. A încurajat multinaționalele precum Hewlett-Packard și Ricoh să utilizeze ruta din Europa către China pentru încărcăturile lor. Managerul transporturilor europene de la Ricoh notează că, dacă se poate stabili o planificare eficientă, calea ferată este un mod de transport relativ rapid, care durează doar 20 de zile până în China.
În plus, deplasarea pe calea ferată are, de asemenea, unele avantaje, cum ar fi transportarea tuturor containerelor la locație într-un singur drum, fiind în același timp ecologic, deoarece un tren eliberează mult mai puțin CO2 decât un avion.
Transportul terestru
Transportul rutier este unul dintre cele mai obișnuite moduri de transport. Este utilizat pe scară largă pe continente precum Europa, Africa și America de Nord. Procesul documentului vamal unic asigură o mișcare fără probleme a mărfurilor chiar și în diferite state și țări.
Șerban Trans Impex Consulting din ARAD vă stă la dispoziție oferindu-vă informații referitoare la desfășurarea activității vamale.
Transportul multimodal
O altă opțiune de reținut este varianta soluțiilor multimodale – utilizarea mai multor moduri de transport. Transportul multimodal este o combinație de diferite moduri de transport, cum ar fi calea ferată, rutieră și maritimă, care permite clientului să gestioneze în mod eficient costurile transporturilor de la început până la sfârșit, asigurând o îngrijire și o eficiență optimă la fiecare pas.
Un astfel de exemplu este rețeaua feroviară trans-regională combinată cu camioane. Furnizori, inclusiv DHL, Geodis, UPS și DB Schenker, oferă o astfel de soluție de-a lungul rețelei spre China numită Silk Road. Potrivit UPS, serviciul poate oferi economii de până la 65% față de costurile de transport aerian, oferind de asemenea timpi de tranzit cu până la 40% mai rapizi decât mișcările standard pe calea oceanului.
Șerban Trans Impex Consulting SRL, cu sediul în Arad, este o societate specializată în servicii de comisionări și vine în ajutorul dumneavoastră pentru întocmirea documentelor necesare transportului de import, export și transit.
0 Comentarii