Transportul intermodal
Se definește ca fiind o metodă de transport internațional care implică diferite moduri de transport: transport rutier, cale ferată, transport aerian, transport maritim, etc. Transportul intermodal este „mișcarea mărfurilor (într-una și aceeași unitate de încărcare sau vehicul) prin moduri de transport succesive fără manipularea mărfurilor în sine la schimbarea modurilor” conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
De cele mai multe ori, majoritatea mărfurilor care sunt expediate la nivel internațional cu ajutorul transportului maritim, la un moment dat sunt transportate pe uscat. Expedierea se face de regulă cu ajutorul camioanelor ori căii ferate pornind din depozitul expeditorului spre portul de origine după care din nou din portul de destinație până la adresa indicată de expeditor.
Un transport care este considerat intermodal trebuie să transporte folosind o unitate de transport pe parcursul expedierii sale; se folosesc de obicei containere de transport, marfa nefiind consolidată sau deconsolidată în vreun moment în timpul expedierii.
Ce reprezintă ITU-rile în acest tip de transport?
ITU-rile sau unitățile de transport intermodal sunt unități de transport în care se efectuează expedierea mărfurilor cu ajutorul transportului intermodal. Cele mai utilizate ITU-ri sunt containerele de transport maritim. Există însă și alte forme ITU, cum ar fi remorcile, vagoanele de cale ferată, corpuri de schimb, etc.
Stațiile intermodale
O stație intermodală reprezintă locul în care ITU-rile sunt comutate dintr-un mod de transport în altul. Aceste stații intermodale dețin echipamente specializate pentru a facilita transferul sau stocarea ITU. Stațiile intermodale mai sunt cunoscute și sub denumirea de stații multimodale sau terminale intermodale.
Care este atunci diferența dintre transportul intermodal și multimodal? Suntem tentați să le amestecăm pe cele două având în vedere asemănările dintre cele două. Există de altfel multe ocazii când ele sunt folosite interschimbabil, ca și când ar fi aceleași, dar nu sunt. Sunt însă două diferențe primordiale între transportul intermodal și transportul multimodal: unitățile de transport și numărul contractelor de transport.
Dacă vorbim despre transportul intermodal, expeditorul are de obicei contracte diferite cu diferiți furnizori, cum ar fi expeditorul de mărfuri, transportul de marfă, compania de camioane, etc., pe când, transportul multimodal folosește un singur contract (care se face de obicei cu transportatorul) cu un transportator unic care răspunde pentru deplasarea mărfurilor în toate celelalte moduri de transport.
O altă diferență între transportul intermodal și transportul multimodal o constituie unitățile lor de transport. Transportul multimodal implică diverse unități de transport între modurile de transport, pe când în transportul intermodal este folosită o singură unitate de transport pe tot parcursul călătoriei, chiar și atunci când modul său de transport se schimbă.
În concluzie, putem considera transportul intermodal ca o formă de transport multimodal, cu o singură unitate de transport folosită în expedierea transportului. Deoarece diferențele dintre transportul intermodal și multimodal sunt destul de neclare chiar și pentru importatori sau exportatori experimentați, noi vă recomandăm să contactați un expeditor cu experiență care vă va sfătui în funcție de nevoile dumneavoastră.
Utilizând transportul intermodal beneficiezi de următoarele avantaje:
– Timpul de transport este redus;
– Timpul de încărcare și descărcare rapid;
– Riscul de pierdere sau furt este unul mic;
– Comunicare mult mai eficientă cu un singur intermediar;
– Birocrație redusă;
– Consumul de energie se reduce;
– Reducerea costurilor.
Indiferent de cerințele dumneavoastră, Șerban Trans Impex Consulting vă stă la dispoziție oferindu-vă informații referitoare la desfășurarea activității vamale și vă ajută cu întocmirea tuturor documentelor necesare.
0 Comentarii